Brgud po starinski- subota 24.09.2022.

Miris pržene kave, štednjak na drva i supice samo su neke od asocijacija koji bude u nama sjećanja na naše djedove i bake i na djetinjstvo. Takvi prizori tek su jedan mali segment cjelokupne brgujske priče, u kojoj možete doživjeti prošlost svim svojim osjetilima. 

Brgud po starinski je manifestacija u kojoj Brgujci u ulici Štambulija prikazuju svakodnevni život svojih predaka. Ove godine manifestacija će se održati u subotu, 24. rujna od 15 do 18 h. U prošlosti, ljudi na selu bavili su se stočarstvom i ratarstom, stoga ćete imati priliku vidjeti brojne aktivnosti vezane upravo za te djelatnosti. Poslovi su bili podijeljeni na muške i ženske. Zato u ovoj manifestaciji Brgujci prikazuju izradu košara i vapna te obradu drva i željeza, dok Brgujke prezentiraju kulinarske vještine, šivanje, pletenje, predenje vune, pranje odjeće i sl. Osim toga, tijekom prikaza, Brgujci će koristiti brojne alate i predmete koji se danas gotovo više i ne koriste, te polako padaju u zaborav. Veli Brgud poznat je po autohtonoj sorti kupusa, tzv. „brgujski kapuz", koji ćete u subotu imati priliku okusiti. 

Teški fizički poslovi i velika bremena na leđima muškaraca i žena dokazuju koliko je težak bio život u ono doba. Usprkos tome, glazbe, veselja i plesa nikada nije nedostajalo, kao što neće ni na ovoj manifestaciji. 

Obavještavamo vas da će se manifestacija "Brgud po starinski" održati u subotu 24.09.2022., a ne u nedjelju kako je planirano.