Okrugli stol na temu "Tourism without borders" - "Turizam bez granica!"

Sretan svjetski dan tuzima!
Ovim je riječima započeo okrugli stol na temu Tourism without borders - Turizam bez granica na kojem su, osim domaćina Marijane Kalčić, direktorice Turističke zajednice općine Matulji i Vedrana Kinkele, načelnika Općine Matulji, sudjelovali i Maja Uljan, direktorica Javnog zavoda za turizem TIC Ilirska Bistrica, Darja Šlenc, Kristina Šlosar i Robi Jenko djelatnici TIC-a Ilirska Bistrica, te Tina Novak Samec direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport i Erika Kovačič Marinič iz Občine Brda.
S obzirom da se 01. siječnja 2023. godine otvaraju granice, a naša općina pobratimljena je sa slovenskom občinon Brda, te sa občinom Ilirska Bistrica već dugi niz godina njeguje izuzetno kvalitetne prijateljske odnose, osvrnuli smo se na otvaranje granica i mogućnosti zajedničke suradnje koje će uslijediti već ove jeseni. Predstavljanje naših proizvođača na lokalnim događanjima u Ilirskoj Bistrici i Brdima prvi je korak koji ćemo pokrenuti, a Interpretacijske vožnje biciklima organizirati ćemo u svim općinama kako bismo međusobno bolje upoznali pojedini kraj, a sve za bolju povezanost i promociju.
S obzirom da su ljudi ti koji moraju projekte pokrenuti, ali i provoditi ih i u njima sudjelovati, kroz projekt "Trajne mobilnosti” smatramo da moramo uključiti i djecu i mlade u razne oblike suradnje, a tu si i vinari, uljari, medari, OPG-ovi, sportaši i kulturni djelatnici i amateri.
Outdoor aktivnosti, povezivanje bike staza, karneval, biciklijade, razmjena okusa… samo je nešto u nizu kativnosti koje planiramo provoditi u skoroj budućnosti. Naše općine godinama su pobratimljene i granice nas nikada nisu sputavale za zajedničke aktivnosti. Učenje jednih od drugih, primjeri dobre prakse, razmjena ideja i, ono najvažnije, konkretno povezivanje i aktivnosti danas su, na svjetski dan
turizma, u Matuljima dogovoreni uz čašu Briškog vina, Brkinske jabuke i proizvode OPG-ova s područja općine Matulji.