MATULJICIOUS INTERNATIONAL 2025.
ODRŽAN
MATULJIŠS INTERNATIONAL – CENTALNI GASTRO DOGAĐAJ PROJEKTA MATULJICIOUS
/MATULJIŠS/
U srijedu, 26. studenoga 2025., Matulji su još
jednom postali pozornica vrhunskih gastronomskih susreta kroz događanje
Matuljišs International, središnji program projekta Matuljicious /Matuljišs/. U
ambijentu restorana Stancija Kovačići održana je večer posvećena izvrsnim
okusima i enologiji, kao dio mjeseca studenoga obilježenog programom „Za prsti polizat", koji je
privukao brojne zaljubljenike vrhunskih okusa i vina.
Nadovezujući se na prošlogodišnje izdanje i
uspješnu suradnju s gostima iz talijanske Umbrije, međunarodni karakter
manifestacije nastavljen je i ove godine. Središnje mjesto zauzeo je Portugal,
prepoznat po dugoj tradiciji vrhunskih vina i raznolikoj kulinarskoj kulturi.
Večera u šest sljedova, popraćena pažljivo
usklađenim vinima, okupila je vrhunske chefove. Chef Vinko Frlan iz restorana
Stancija Kovačići sada je već tradicionalno predstavio posebnosti matuljskog i
kvarnerskog terroira, dok je chefica Inês Beja, osnivačica i djelatnica
restorana s Michelinovom zvjezdicom u gradu Viseu, donijela autentične
portugalske okuse. Uz cheficu Inês sudjelovao je i sommelier Antonio Ramos,
koji je gostima prezentirao svako portugalsko vino, a zajedno su istaknuli
zašto ta vina čine savršeni spoj sa predstavljenim jelima. Inês se u svojem
predstavljanju dotaknula i svoje 94-godišnje none koja je cijeli život kuhala
za njenu brojnu obitelj, a od koje je naučila jako puno recepata koje danas
primjenjuje u svojoj kuhinji.
Jelovnik večeri i vina koja su ga
pratila:
• Tartar od divlje
orade – Chef Vinko Frlan
Upareno s pjenušcem Jarbola, OPG Ružić
Upareno s pjenušcem Jarbola, OPG Ružić
• Bacalhau à Brás
(Tradicionalna fritaja od bakalara i krumpira) – Chef Inês Beja
Upareno s vinom Encruzado, Quinta Dona Sancha 2022.
Upareno s vinom Encruzado, Quinta Dona Sancha 2022.
• Maneštra od sipe
i njoki od skute – Chef Vinko Frlan
Upareno s Kastavskom belicom, Kapić 2024.
Upareno s Kastavskom belicom, Kapić 2024.
• Borrego assado,
arroz de forno e esparregado (Marinirana trgana janjetina, pire od špinata i
zapečena portugalska riža sa pancetom i chouriço salamom) – Chef Inês Beja
Upareno s Chão da Quinta, Grande Reserva 2018.
Upareno s Chão da Quinta, Grande Reserva 2018.
• Pačja prsa,
krema od repe i umak s majčinom dušicom – Chef Vinko Frlan
Upareno s vinom Črjena zemja, Kapić 2023.
Upareno s vinom Črjena zemja, Kapić 2023.
• Pudim de
Encruzado Terras de Santo António 2023., queijo Serra da Estrela i crumble de
pão(Tradicionalni portugalski
puding od žutanjaka i vina Encruzado Quinta Dona Sancha 2022., u umaku od sira
iz planinske regije Serra da Estrela) – Chef Inês Beja
Upareno s Quinta Seara d’Ordens 10 anos Porto White
Upareno s Quinta Seara d’Ordens 10 anos Porto White

Pozitivni dojmovi i planovi za
budućnost
Publika je i ove godine s oduševljenjem
prihvatila jedinstvenu priliku za upoznavanjem s izabranim gastronomskim i
vinskim delicijama koje inače rijetko imaju priliku kušati, a interes za
događanje potvrđuje i činjenica da su sva mjesta rezervirana unutar tri dana od
objave programa.
Uz direktoricu Turističke zajednice Općine
Matulji, Marijanu Kalčić – idejnu začetnicu i organizatoricu cjelokupnog
projekta Matuljicious /Matuljišs/,
uključujući i njegovo International izdanje – događanju je nazočio i župan
Primorsko-goranske županije, Ivica Lukanović. On je naglasio kvalitetu i
važnost ovakvih manifestacija koje stvaraju platformu za predstavljanje
Kvarnera u svijetu.
Programu se priključila i načelnica Općine
Matulji, Ingrid Debeuc, koja je izrazila zadovoljstvo projektom, uspješnom
suradnjom lokalnih ugostitelja i proizvođača te velikim brojem posjetitelja
koji u Matulje dolaze upravo zbog
Matuljiciousa.
Vinko Frlan, vlasnik restorana Stancija Kovačići,
istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što već treću godinu zaredom u svojoj
kuhinji može ugostiti vrhunske svjetske chefove te s njima stvarati nova
kulinarska iskustva, dodatno promovirajući svoj restoran i kuhinju široj
publici.
Chefica Inês Beja posebno je pohvalila koncept
projekta i samu večer. Iako nije potpuno znala što je očekuje, ugodno ju je
iznenadila profesionalnost i razina događanja Matuljicious International. Bilo
joj je zadovoljstvo kuhati uz našeg chefa Frlana, s kojim je razmijenila
savjete i lokalne recepte, a posebno je počašćena što je upravo ona u ime
nacionalne Turističke organizacije Portugala imala priliku Matuljima
predstaviti dašak svog doma.
Na završetku večeri direktorica Marijana Kalčić iskazala
je zadovoljstvo što su posjetitelji prepoznali cilj i prihvatili projekt Matuljicious /Matuljišs/ – najbolje od
Matulja na jednom mjestu. Najbolje od Matulja zaista jesu naši vrhunski
ugostitelji i okusi našeg kraja, prirodne ljepote i outdoor ponuda koju nudimo,
koje ne samo da mogu ugostiti, već i s ponosom konkurirati svjetskom tržištu,
istaknula je Kalčić. Za sve koji ove godine nisu uspjeli osigurati svoje mjesto
na Matuljišs Internationalu, najavila je novo izdanje koje će se održati 25.
studenoga 2026. godine. Ipak, za sada ostaje tajna koja će svjetska kuhinja
iduće godine biti predstavljena u Matuljima.
Projekt Matuljicious
/Matuljišs/ približava se završnoj fazi, ostavljajući vidljiv doprinos promociji
lokalne gastronomije, kulture i baštine. Zahvaljujući suradnji s domaćim
proizvođačima i ugostiteljima, program je dodatno obogatio turističku i
gastronomsku ponudu općine Matulji te posjetiteljima pružio niz jedinstvenih
iskustava.

Saznaj više o Matuljicious Internationalu:
PodUckun.net: https://poduckun.net/novosti/u-oku-kamere-matuljiss-international-2025-portugal-u-sredistu-vrhunske-gastro-veceri-u-matuljima
Primorsko-goranska županija: https://www.pgz.hr/objave/matuljicious-international-u-matuljima-zupan-lukanovic-podrzao-manifestaciju-koja-promovira-kulturu-okusa-i-identitet-regije/
Total Croatia news: https://total-croatia-news.com/news/matuljiss-international/



