Interpretacijske vožnje

21.07.2021.

ZVONEJSKE NJIVI I LISINA – ZAŠTIĆENI KRAJOLICI

Dužina: 28 km, Ukupno visina: 570 m

Itinerer i opis rute: Polazak iz Jušići pa preko Principi šumskom cestom do Mučići gdje prelazimo glavnu cestu, prolazimo kroz Zaluki i kod Zvoneće skrećemo u područje zaštićenog krajolika Zvonejskih njiva. Nakon Zvonejskih njiva nastavljamo cestom preko „Bukvine" prema Lisini, koja je zbog svoje ljepote također stekla status zaštićenog krajolika. Spuštamo se u Škrapnu gdje se na lokalnoj šterni nalazi jedan od najljepših vidikovaca sa pogledom od Kamniških i Grobničkih Alpi do mora. Spuštamo se starim zvončarskim putevima preko Rukavca do Jušića.
04.08.2021.

UZ RAPALSKU GRANICU I OSTATKE VOJNIH UTVRDA I OBJEKATA

Dužina: 22 km, Ukupno visina: 270 m

Itinerer i opis rute: Polazak iz Jušići pa prema Obadima gdje ćemo posjetiti ostatke talijanskih graničarskih vojarni te nastaviti preko Brajana prema Brezi, a usput obići ostatke jugoslavenskih i talijanskih karaula kao i granični prijelaz. Nakon Breze šumskim putem do Ružića i Permani sve do Mučića gdje je bila najveća talijanska vojarna sa pratećim objektima. Povratak u Jušići šumskim putem preko Principa.


11.08.2021.

ANTIČKE UTVRDE MATUJSKOG ZALEĐA

Dužina: 40 km, Ukupno visina: 560 m

Itinerer i opis rute: Polazak iz Jušići pa preko Velog Brguda jednom od najstarijih cesti na našem području za koju se pretpostavlja da je građena na temelju stare rimske ceste do Šapjana. Preko Pasjaka dolazimo u neposrednu blizinu graničnog prijelaza do utvrde Pasjak iz 3. stoljeća, nakon koje ćemo posjetiti i najsjevernije selo naše Općine, Brce odakle se pruža nezaboravan pogled na kvarnerske otoke i Velebit. Nakon pasjačke i Brca, posjetit ćemo i gradinu Šapjane iz nešto kasnijeh razdoblja od pasjačke gdje se danas nalazi crkvica i uređeno izletište. Iz Pasjaka ćemo se do Jušića vratiti nekadašnjom „Autostradom Trieste – Fiume" , a proći ćemo dijelom i ostacima stare ceste prema Ljubljani i Trstu.


18.08.2021.

SKRIVENI BISERI NAŠE PROŠLOSTI

Dužina: 30 km, Ukupno visina: 580 m

Itinerer i opis rute:   Šumskim putem voziti ćemo se do Mučića gdje ćemo preko sela Puži obići najmanje selo u našoj Općini – Škalničko.  Preko Malog Brguda šumskom stazom doći ćemo u Zaluke, pa starim putem do Zvoneće i preko Zdemera, Lepotnjaka i Brezovca doći do Krujci, nastaviti kroz Mamiće i stići do Anjeli, najzapadnije točke naše općine. Iz Anjeli preko Bregi spuštamo se starim putem preko željezničke pruge u Rukavac i onda preko Luskinog i Rošića opet stižemo u Jušići.

 
 
Prijave na tzmatulji@tzmatulji.hr